Logo Adopteer Een Hond

Waarom een aidskat


Volg ons op Facebook

Een pleidooi voor het hebben van een aidskat

Dit stukje is geschreven door de eigenares van Fuerte. Zij heeft vorig jaar een aidskat van ons geadopteerd.

Hallo allemaal,
Ik schrijf dit stukje omdat er altijd een aidskat in de opvang zal blijven zitten.
Zij zijn op zoek naar een baasje die hen alle liefde kan geven die zij verdienen.
Nou denken jullie misschien dat een aidskat eng is. Zo denken veel mensen er over, maar ik kan jullie verzekeren dat dit niet het geval is.
Wij hebben in april 2005 een aidskatje (FIV+  : Feline Immunodeficiency Virus) geadopteerd. Ze heet Fuerte en komt van de Canarische eilanden uit de kattenopvang in Hobbiton. Nou vragen jullie je misschien af waarom we juist voor Fuerte hebben gekozen en niet voor een leuke jonge gratis kitten op marktplaats.
Om heel eerlijk te zijn, zijn wij onze zoektocht ook op marktplaats begonnen en inderdaad ook op zoek naar een kitten. Op een gegeven moment kwam ik echter de advertentie tegen waarin men Fuerte aan het publiek voorstelde. Hierin werd verteld dat Fuerte Aids heeft en dat ze ook blind is aan een oogje. Om de een of andere reden trok mij dit verhaal enorm. Je zou kunnen zeggen dat het liefde op het eerste gezicht is geweest (en dat alleen van een beschrijving en een niet al te fotogenieke foto van de dame). Dan begin je je af te vragen of het wel zo'n goed idee is een FIV+  kat in huis te halen.
Wij hebben het er uitgebreid over gehad. Allereerst natuurlijk de grootste vraag:

Kan ik ook Aids van mijn kat krijgen?
Is het besmettelijk voor mij? Is het besmettelijk voor de rest van mijn huisdieren? Ik kan hier heel kort over zijn: Kattenaids is alleen besmettelijk voor katten (via bijten en bloedcontact). Het virus is namelijk speciaal 'ontworpen' voor katten en zal niet overleven in een ander dier of mens. Als het virus buiten het lichaam van de kat komt, zal het direct sterven, het heeft immers een gastheer nodig om te overleven. Een aidskat kan dus uit dezelfde bak eten en drinken als een gezonde kat. Je kan ook aidskatten samen houden met gezonde katten (zo lang ze maar niet vechten).

Is dat niet duur zo'n aidskat?
Nee. Tot nu toe kost Fuerte niet meer dan een gezonde kat. Ze heeft geen speciaal dieet nodig,en ze komt ook niet vaker bij de dierenarts dan gezonde katten. Fuerte is net als de katjes in Buddy kat FIV +, dit betekent dat ze besmet is het het aidsvirus, maar dat de ziekte zich nog niet heeft geopenbaard (zoals HIV bij mensen).

Met andere woorden: ze is nog niet ziek. Pas als de kat ziek wordt, heeft ze aids. Dit stadium kan volgende week zijn, maar kan ook nog jaren duren. Misschien wordt ze wel nooit ziek. Het enige is dat je net iets sneller naar de dierenarts moet als ze je het vermoeden hebt dat ze ziek is. De reden hiervoor is dat de dierenarts dan snel een behandeling in kan stellen, voordat ze echt ziek wordt. Bij een aidskatje is de afweer immers aangetast en zijn er dus maar weinig ziektekiemen nodig om het diertje ziek te maken (om diezelfde reden mag ze niet gavaccineerd worden: vaccinatie bevatten kleine hoeveelheden virus. Niet genoeg om een gezonde kat ziek te maken, maar een aidskatje heeft maar weinig nodig en zal ziek worden).
Er bestaat een behandeling voor katten waarvan gedacht wordt dat deze het immuun systeem van de kat aansterkt. Dit heet interferon en de kat krijgt dit 2 keer per dag als druppeltjes in de bek. Fuerte heeft dit altijd gewoon geaccepteerd: ze likte de druppeltjes zonder problemen op. Deze behandeling is niet duur: je krijgt voor 15 euro een hoeveelheid die goed is voor 3 maanden.
Onze dierenarts heeft echter besloten Fuerte dit stofje niet te geven, omdat het nog niet geheel zeker is dat het werkt (het kan ook geen kwaad). Wij hebben besloten accoord te gaan met alles wat de dierenarts wil (hij heeft verstand van FIV+ katten) en Fuerte blaakt van gezondheid. Ze is nooit ziek. Ze is ontzettend speels en weet ons vaak over te halen een potje mee te spelen.

Gedraagt ze zich anders dan een gezonde kat?
Ik kan hier weinig over zeggen gezien Fuerte mijn eerste katje is, behalve dat wat ik weet van Ine, de opvangmamma van Fuerte. Zij is nu tevens de opvangmamma van Lucky (en zij heeft mij gegerandeerd dat ook Lucky een schat is) . Aidskatten zijn veel meer op mensen gericht dan gezonde katten. Ik kan over Fuerte zeggen dat ze verliefd is op ons. Ze wijkt geen moment van onze zijde en slaapt snachts tegen mij aan. Vaak krijg ik nog een extra wasbeurt omdat ze zo graag wil laten zien dat ze van ons houdt. Als een van ons weg is van huis, wacht ze bij de deur tot diegene terug is en komt klagelijk mauwen als dat niet snel genoeg gebeurt. Als je dan thuis komt, wacht een heus begroetings-ritueel.

Op den duur zal ze heel ziek worden en sterven aan aids?
Dat kan, maar dat hoeft niet. Als een kat eenmaal besmet is met FIV, kan de ziekte aids zich dus op elk tijdstip openbaren. Maar het kan ook zo lang duren dat de kat in de tussentijd van ouderdom is gestorven. Wij zijn ons er zeer zeker van bewust dat de kans groot is dat Fuerte op een dag ziek zal worden. Wij hebben er voor gekozen haar toch in huis te halen.
Tuurlijk, ze kan heel erg ziek worden en binnen korte tijd sterven, maar dat kan een kitten ook. In tegenstelling tot een gezonde kat mag Fuerte namelijk niet naar buiten (ze zou immers in een gevecht kunnen raken en andere katten besmetten), dus ze komt ook niet in aanraking met de gevaren van een dukke weg oversteken en overreden te worden. En als ze dan toch ziek wordt, hebben wij een goede dierenarts die haar kan begeleiden. Wij zullen haar geen moment laten lijden en onszelf troosten met de gadachte dat ze een leuke tijd heeft gehad bij ons. Wij hebben haar de mogelijkheid gegeven om te leven zoals ze verdient en veel liefde gegeven (en ontvangen). Ze is dan niet in een asiel gestorven, maar bij mensen die om haar geven.
Fuerte heeft bij ons haar plekje gevonden. Wij zouden haar voor geen goud meer willen missen. Wij houden van haar en zij houdt van ons. Iedereen die twijfels over haar heeft, vergeet deze bij de eerste ontmoeting. Ze weet iedereen te verleiden met haar lieve maniertjes (het is dan ook nooit moeilijk een logeeradres voor haar te vinden als wij er eens niet zijn. Ze gedraagt zich voorbeeldig en maakt heel snel nieuwe vrienden).
Ik weet zeker dat  de andere aidskatjes deze kwaliteiten ook bezitten. Tuurlijk, ze heeft 'aids', maar laat dat u niet tegenhouden.
Kattenaids is immers niet eng.
Wie geeft  de Buddy's dat gezellige thuis waar ze al zo lang op wachten. Geloof me, u zult er geen spijt van krijgen.

Groetjes,
Debby en Fuerte
Adoptie
kattenbemiddeling@buddykat.be
0031 (0) 6-27301673 of 0031 (0) 6-12132248 (NL)
0032 (0) 495-285127 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE56035501397788
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie
Vermelding: Buddykat© Buddykat. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van Buddykat.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg