Logo Adopteer Een Hond

Ervaringen VALS positieve aidsuitslag


Volg ons op Facebook

Lola februari 2011

Lola en haar zusje kwamen bij ons wonen op de leeftijd van acht weken, dit was eind juli 2000.
In oktober gingen ze 14 dagen naar het kattenhotel omdat we op vakantie gingen en begin december werd Lola ziek, hoge koorts,niet meer willen eten. Ze werd opgenomen bij mijn toenmalige dierenarts dewelke dadelijk dacht aan leucose, hij hield haar 10 dagen bij zich, voerde een kijkoperatie uit, zag hierbij dat de lymfeknopen in haar darm vergroot waren en wou Lola laten inslapen. Ik wou dit niet en wachtte op bloeduitslag labol: was negatief voor leucose. Uiteindelijk kreeg ik Lola terug mee naar huis na 10 dagen en luidde het verdict: kattenaids.
Er werd me nooit verteld dat er steeds een tweede test dient te gebeuren, integendeel, ik kwam met meerdere dierenartsen in contact en vertelde er telkens bij dat Lola positief getest was op aids op jonge leeftijd. Er was niemand die me de raad gaf om nog tweede keer te laten testen. Lola werd een mooie dikke poes van rond de 7,5 kg.
Ik moet wel zeggen dat er na de eerste test nog een paar maanden volgden waarin ze het moeilijk had, koorts zonder aanwijsbare reden. Uiteindelijk verdween de koorts en er volgden jaren waarin er niet gebeurde. Ik stelde wel vast dat Lola het ook moeilijk had na jaarlijkse inenting, het leek wel alsof haar weerstand dan telkens een deuk kreeg.
Begin dit jaar, februari, had Lola plots koorts zonder aanwijsbare reden. Ik voelde ook knobbeltjes aan haar tepeltje. Ik afspraak gemaakt bij dierenarts, ondertussen een andere dan die eerste test deed. Verdict: Lola had melkklierkanker en deze dierenarts schreef alle andere symptomen zoals de koorts toe aan de kattenaids. Ik vroeg om de knobbels weg te halen en op aanraden van Sabine waar ik ondertussen mee in contact gekomen was, vroeg ik bloedtest om de aids opnieuw te testen. Deze dierenarts weigerde dit te doen omdat het toch allemaal weg gegooid geld zou zijn. Door Sabine kwam ik in contact met dierenarts Loyson Brecht, die Lola wel nog een kans gaf en de tumor weghaalde en opnieuw testte op aids en na tien jaar gedacht te hebben dat ons Lola aids had, kwam de uitslag van de Western Blot: negatief.
Al die jaren, door onwetendheid en door niet bij de juiste dierenarts terecht te komen, leefde ik in de onzekerheid en was ik steeds bang dat de aids echt ging toeslaan.
Mijn verhaal bevestigt wat Sabine zegt: steeds tweede test !!!! Ben blij dat ik met buddykat en Sabine in aanraking ben gekomen, want anders was Lola er misschien nu al niet meer geweest.
Holsbeeks An, Zoutleeuw

Guiness augustus 2010

Beste,
Eind juli contacteerden we jullie i.v.m. een katje dat hier is komen aanlopen (en die ondertussen de naam Guinness heeft gekregen).  Na een eerste bloedtest was bij hem FIV vastgesteld.  Gelukkig lieten we, omwille
van een mogelijke opname bij buddykat, een tweede bloedproef afnemen (Western Blot) en die bleek negatief voor FIV.  We kregen het goede nieuws vandaag via onze dierenarts en wilden jullie zo snel mogelijk contacteren. Guinness is dus GEEN drager van kattenaids en zal nu vermoedelijk vrij snel een nieuwe thuis kunnen vinden.

We willen jullie bedanken voor de info en raad die we kregen en voor jullie pogingen om katten met kattenaids op te vangen.  Ik ben zeer blij dat we een goede maand geleden niet gekozen hebben voor een spuitje voor Guinness...

Hopelijk kunnen jullie Guinness' plaatsje op de wachtlijst nu reserveren voor een ander katje dat jullie hulp erg nodig heeft.

Met vriendelijke groeten, Veerle

Nandie december 2009

Begin december 2009 had onze poes Nandie behoorlijk hoge koorts. Het was natuurlijk net weer
weekend dus moesten wij met haar naar een vervangend dierenarts. Omdat de koorts zo extreem hoog was
vermoedde deze dierenarts leucose of aids. Nandie kreeg een AB kuur mee en hij raadde ons aan na het weekend naar onze eigen dierenarts te gaan en een SNAP test te laten doen.
Die maandag dus naar onze eigen arts voor een SNAP test, die was dus positiefvoor leucose.
Gelukkig gaf onze dierenarts zelf te kennen dat hij niet veel van leucose wist en raadde ons aan zelf informatie over leucose te gaan verzamelen, bijvoorbeeld via internet.
Omdat ik gastgezin / vrijwilligster bij Zwerfkat in nood ben mailde ik eerst naar hen en kreeg meteen te horen dat SNAP testen vaak verkeerd resultaat geven en dat de dierenarts van zwerfkat in nood veel van leucose af wist.
Meteen met hem gebeld en hij vertelde dat wij een Western Blot test moesten laten doen,
die zou zekerheid geven of Nandie wel of geen leucose had.
Dus weer naar deze dierenarts waar weer bloed werd afgenomen, wat werd opgestuurd voor de
betreffende test. Ondertussen Nandie apart gehouden van onze andere katten.
En je raadt het al, deze test was negatief.
Dit hele verhaal hoorde onze eigen dierenarts met verbazing aan en besloot in het vervolg
bij positieve SNAP uitslagen de mensen de keuze te geven om een Western Blot test aan te vragen voordat
ze verdere stappen zouden ondernemen.Voor de kosten van deze test hoeft men het niet te laten
meende hij, een kat laten inslapen was zelfs duurder (om nog maar over het verdriet te zwijgen).

En Nandie ? Nandie heeft eind december nog 1 x hoge koorts gehad, de oorzaak is nog steeds onbekend.
Ik kijk nu door het raam naar buiten hoe zij met haar pootjes een sneeuwschuiver
na doet, ze is weer onze gekke lieve fratsenkat.    
Anki

Robbie Kater
.Ik ontmoette een zwerfkater....Robbie
Soms bleef Robbie een paar dagen weg, als ik hem weer terug zag, kon ik opnieuw beginnen met het winnen van zijn vertrouwen, hij dook weer weg, was weer bang, totdat hij weer enkele dagen in zijn stoel verbleef.
Totdat Robbie op een dag in zijn stoel bleef liggen en niet op zijn eten reageerde. Ik aaide hem en rook een vreemde geur. Robbie had, onder zijn linkeroog, een beginnend abces. Ik heb een afspraak bij de dierenarts gemaakt, Robbie meegenomen, laten onderzoeken, medicatie gekregen en Robbie ging mee naar huis. 
Na twee dagen kwam hij uit de bench, verkende het huis, ontdekte diverse mandjes, een lekkere grote bank en een mens wat rondliep met lekker hapjes en medicatie, waardoor zijn abces genas.
Robbie had allerlei vage klachten, liet hem eerst bijkomen en uitrusten. Daarnaast was Robbie Kater zo ontzettend lief als hij bij mij op de bank lag, dankbaar, soms jaloers als een andere kat of een van de honden op de bank erbij wou. Dat uurtje was voor Robbie en mij.
Robbie was een echte kater. Om het zekere voor het onzekere te nemen werd Robbie Kater, Woensdag 1 juli 2009 gecastreerd. Tevens werd hij getest op kattenaids. Voor de test werd mij gevraagd of men tot euthanasie moest overgaan, indien Robbie Kater positief op kattenaids werd bevonden. NEEEEEE!!!!!!, was mijn antwoord. Ik wilde eerst onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn.

Woensdagmiddag kreeg ik het slechte bericht, Robbie was positief bevonden op kattenaids, levensverwachting hooguit een half jaar, de andere katten konden besmet zijn, Robbie Kater moest gescheiden worden van de andere katten. Dat waren klappen die ik eerst moest verwerken. Was kapot van verdriet. Niet deze kat, die al zoveel ellende had gehad, (gezien de angstige reacties wat hij eerder vertoonde). En wat moest ik met de andere katten...het zijn allemaal, voormalige, zwervers met een heftig verleden. 
Wat als ze besmet waren...Al deze vragen spookten door mijn hoofd. Heb me, uiteindelijk, vermand, ben info gaan zoeken en kwam terecht bij zwerfkat in nood, waarbij Buddy Kat, enorme indruk op me maakte. Allen die ik gemaild heb en om info en advies gevraagd had, reageerden: GA NIET METEEN OVER OP EUTHANASIE, KATTENAIDS IS  BIJ VEEL DIERENARTSEN ONBEKEND...EN RAAK NIET IN PANIEK.

Dat klopt....er was geen tijd voor paniek. Ik kreeg het advies om een tweede test te laten doen, daar de snaptest vaak een vals positief resultaat geeft bij gezonde katten. Robbie Kater kreeg de tweede test. We hebben een week in spanning afgewacht. Ik was voorbereid op slecht nieuws. De paniek was gezakt..ik besloot Robbie niet van de andere katten te scheiden, daar ze niet met elkaar vechten, dus de kans dat er besmetting zou of had plaats gevonden, was gering.
Een week later kregen we de uitslag. UIT DE TWEEDE TEST BLEEK DAT ROBBIE GEEN KATTENAIDS HAD.

Het nieuws is bezonken......ik had er niet aan moeten denken dat ik toestemming tot euthanasie had gegeven. Ik begrijp dat dit thema nog onbekend is en dat dierenartsen dat doen wat met goed acht. Ik neem dan ook niemand iets kwalijk. Het is mijn verantwoordelijkheid, als eigenaar, om eerst alle opties te onderzoeken en info te vergaren, voordat ik toestemming geef tot euthanasie. Het hele verhaal heeft indruk op me gemaakt, ben halve nachten op zoek geweest naar info..........Moet er niet aan denken dat ik een gezonde kat had laten inslapen....
Nicolle en Robbie

Chocolat
Op 1 mei ll. namen we Chocolat in huis, een collega van het werk had een advertentie geplaatst.  
Omdat we al een paar poezen hebben, besloot ik om Chocolat voor de zekerheid te laten testen op leucose en kattenaids. '
s Avonds belde de dierenarts me op, hij had minder goed nieuws, Chocolat was positief voor kattenaids....
De volgende dag begon ik wat informatie op te zoeken op internet over kattenaids want daar ben ik helemaal niet mee vertrouwd; toevallig kwam de dag nadien mijn kattentijdschrift in de bus (Majesteit), waarin een artikel stond over "buddykat"; er stond o.a. te lezen dat de sneltest voor kattenaids niet altijd betrouwbaar is.
Toen ik de website van Buddy Kat bekeek stond dat er ook te lezen.
Ik stuurde een mail naar Buddy Kat waarop ik ook een antwoord kreeg en besloot om Chocolat te laten hertesten via een ELISA-test; de dierenarts nam nog eens bloed af en een week later kreeg ik het gelukkige nieuws te horen dat Chocolat,...juist... negatief was voor kattenaids.
De dierenarts raadde me aan om binnen paar maand nog eens te laten hertesten want die wil waarschijnlijk zijn ongelijk niet toegeven, volgens hem zijn de sneltest voor meer dan 99% betrouwbaar en is het zeer uitzonderlijk dat zoiets voorkomt.
Ik denk eerlijk gezegd ook dat de dierenarts het niet graag heeft als klanten veel over alles afweten, maar ik vind dat hij dit voorval als leerschool moet gebruiken en mensen altijd moet aanraden om een test via labo te laten uitvoeren maar volgens dierenarts is er niets mis met de sneltest.
 
Ik vond eigenlijk al dat Chocolat niet het profiel heeft van een aidspoes, maar ja, je weet nooit; ze is een zeer lieve poes, geen dominant karakter, wordt graag geaaid en geeft graag kopjes en likjes. In ieder geval, moest ze positief geweest zijn, dan zou ik haar zeker nooit hebben laten inslapen want daar sprak de dierenarts immers ook al over; ik heb ondertussen al heel wat bijgeleerd over kattenaids, volgens mij is het best mogelijk om zo'n poes samen te houden met andere, gezonde katten.
 
Wat ik spijtig vind is dat ze de sneltest toelaten op de markt, dat zou toch helemaal niet mogen dat ze niet-betrouwbare tests toelaten! Op die manier zijn er misschien poezen die zogezegd positief zijn voor aids maar die kerngezond zijn, misschien zijn er al gezonde poezen geeuthanaseerd terwijl dat helemaal niet nodig was!!
Wat dus te lezen staat op de website van Buddykat i.v.m. de sneltest kan ik dus beamen (spijtig genoeg....)! 
Patsy
Adoptie
kattenbemiddeling@buddykat.be
0031 (0) 6-27301673 of 0031 (0) 6-12132248 (NL)
0032 (0) 495-285127 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE56035501397788
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie
Vermelding: Buddykat© Buddykat. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van Buddykat.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg